16 tammikuuta 2022

Lapsenmieli, minne menit?


Pohdiskelua.
 
 
 
 





Aloin tänään ajattelemaan lapsen ja aikuisen mieltä. Tarkalleen ottaen sitä, miten me koemme ja näemme maailman ja elämän eri-ikäisinä. Ajatus syntyi oikeastaan siitä, kun katselin keskellä mustaa marraskuuta ympäristöä. Koen sen ankeana ja synkkänä. Mielenkiinnottomana ja kauheana. Tämä vuodenaika ei todellakaan viritä mielentilaani ainakaan mihinkään positiiviseen. Mutta joskus ennen on ollut toisin.

Pienenä oli hurjan mahtavaa, kun satoi lumi maahan. Olihan kivaa kokeilla suksia. Heittää lumipalloja ja rakentaa se maailman mahtavin lumilinna. Ainoa mikä silloin harmitti, oli Äidin kutsu kotiin. Minä olisin voinut rakentaa lumilinnaani vaikka yömyöhään asti. Mikään sää ei ollut silloin joskus liian kylmä. Miten hauskaa oli tuntitolkulla laskea liukurilla ja pulkalla mäkeä alas. Sitähän aivan odotti, että seuraava päivä tulisi. Voi tehdä kaikkea jännää, mutta ensin pitäisi malttaa nukkua yön yli!

Tietenkin kesät ovat lapsenmielestäni yhtä mukavia. Silloin voi rakentaa hienoja puumajoja, leikkiä vesisotaa ja olla ihanan vähissä vaatteissa. Nyt ei tehdä lumilinnoja, mutta hiekkalinnoja sitten. Kesällä odotan talvea ja talvella kesää. Lapsen mieli on innokas. Keväällä tekee mieli mennä hiustenkuivaajan kanssa ulos, hoputtaa kesän tulemista. Loppusyksystä on kiva katsella ikkunasta pihalle, joko ensilumi tulisi? Tämän kaiken muistan lapsena ajatelleeni useita kertoja. Niin pieni ja innokas. Sen suurempia ajattelematta. Se oli minun lapsenmieleni. 

Tätä kirjoittaessani jäin oikeastaan pohtimaan sitä, että koska kaikki muuttuu? Mikä on se vaihe, kun lapsenmieli katoaa jonnekkin saavuttamattomiin ja tilalle tulee -liian tiedostava- nuoren aikuisen mieli. Onko se vain eräs päivä talvella, kun olen pulkkamäessä, ja ei enää saa sitä riemua? Vai se yksi ainoa kesä, kun tuntuu, että hiekkalinnan tekeminen ei anna enää sitä mieletöntä riemua? Tapahtuuko se vain pikkuhiljaa? Hymy alkaa hyytymään ja elämän vaatimukset kaivautumaan sinne viattoman lapsenmieleen? Ei minulla ole vastausta. En muista tarkalleen sitä päivää, koska lapsenmieleni hautautui ja tilalle kasvoi aikuisuuteen matkaava minä. 

Ja juuri kun luulin kirjoittavani järkevää pohdintaa, tajusin, että ei. Tätä kirjoittaa masentunut ihminen. Kyllähän aikuisetkin käyvät laskettelemassa. Aikuinenkin voi löytää sen lapsenmielensä, joka meillä on aina ollutkin. Aikuinenkin voi innostua rakentamaan puumajoja keskikesällä, luultavasti lastensa kanssa. Jos joku aikuinen yksin rakentaa puumajaa metsässä, se on aika outoa meidän ihmisten mielestä. Yleensä edellä mainitut ovat mielenterveysongelmaisia*. Tai sitten haluavat vain saada vielä kerran sen kosketuksen kaukaiseen viattomuuteen. Onnelliseen lapsenmieleensä. Minä haluaisin löytää oman lapsenmieleni takaisin. Sen riemun ja huolettomuuden tunnen. 

(*Kuvittele myös aikuinen mies lumikinoksen äärellä hiustenkuivaajan kanssa, vähän innostuneesti kikattelemassa. Valkotakkiset olisivat paikalla hyvinkin nopeasti. Lapselle tällainen sallittaisiin ja päälle voivoteltaisiin, että onpa se niin hellyttävä. 10-vuotiaana supersöpö, 20-vuotta eteenpäin ja tuomio olisi ”Voi onpa se sekaisin päästään”.)

Ehkä se on elämä itsessään, johon havahdumme. Se, joka vie monilta sen lapsenmielen pois. Alkaa stressi ja huoli. Rahan perässä konttaaminen. Lapsenmieli ei mieti laskuja, ei liioin vuokranmaksua. Lapsenmieli ei mieti etukäteen läheisen kuolemaa. Lapsenmieli on innostunut ja toiveikas. Yleistän, mutta näin -onneksi- useimmiten. 

Kävin loppusyksystä mökillä ystävieni kanssa. 37-vuotiaana katson isoa hiekkakasaa ja kasan ympärillä olevia leluja. Hiekkasanko ja lapio. Ne ovat jotenkin kutsuvia. Jos vielä kerran, näinkin vanhana kokeilisin?

Höpsöltä tuntuu tavoitella pientä minua, mutta ainahan se sisälläni on kuitenkin. Pieni ja suuri minä innostumme tekemään yksinkertaisen hiekkalinnan. Siinä se nyt sitten on. Ehkä jokin pieni pala lapsenmieltäni tekee sen, että innostun koristelemaan hiekkalinnan kuivuneilla heinillä ja lehdillä. Ihan kuin silloin, kun 10-vuotiaana tökkäsin kurtturuusun kukinnon, silloisen hiekkalinnan kupeelle koristeeksi. 

Niin wannabe- (If you wanna be my lover) syvällinen pohdinta. Jonka joku tylsä, paljon opiskellut neurologi/aivotutkija kuittaisi lauseella: Aivot kehittyvät ja tiedostavat enemmän. Siitä se johtuu. Miten tylsää.
 
 
Kuva:  Freevector.com
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa!