16 tammikuuta 2022

Tilkkutäkki


Fiktiivitarina.


 

 


 

 

On jouluaatto. Tanja hääräilee jouluruokien parissa puhtaan valkoisessa keittiössä. Tanjan kodissa oikeastaan kaikki on valkoista. Tanja tykkää valkoisesta sisustuksesta.

Tanjan kodissa vaalean laminaatin päällä seisovat mm. puhtaanvalkoinen muhkea sohva, jota somistaa valkoinen viltti. Seinät ovat valkoiset, sekä kaikki talon pöydät ja tuolit. Puhdasta valkoista. Olohuonetta valaisee kallis Lokki-valaisin, valkoinen väriltään. Tanja rakastaa puhtaan valkoista kotiaan!

Tanjan mies, Risto, silittelee kissaa. Kissa on väriltään yllättävästi valkoinen, sopii hyvin sisustukseen. Tanja ei voisi kuvitellakkaan, että silloin aikoinaan olisi otettu Karvisen värinen kissa. Eihän sellainen sovi sisustukseen ollenkaan!

Olohuoneessa on myös joulukuusi, väriltään valkoinen. Kuusessa on hillitysti valkoisia koristeita. Jos Tanjan koristeleman kuusen voisi oikesti erottaa kodin valkoisenpuhuvasta massasta, se näyttäisi aaveelta. Mutta Tanja tykkää.

Ikkunassa on puhtaanvalkoista valoa loistavat jouluvalot. Tanjaa järkyttää sellaiset riemunkirjavat, vilkkuvat jouluvalot. Aivan liikaa väriä sellaisissa. Tanja on tarkka näissä asioissa.

Ovikello soi. Tanjan anoppi, Hilkka on saapunut. Tanja ja Hilkka tulevat sopuisasti toimeen, mikä on harvinaista miniän ja anopin välillä. Mutta sisustustyylistä he eivät ole koskaan olleet samoilla linjoilla. Jouluruoka syödään valkoisilta lautasilta. Tanja katsoo, miten punajuurisalaatti on sotkenut räikeästi valkoisen lautasen. Ei näytä kauniilta, ei!

Valkoisen kuusen alla on jo Tanjan asettelemat joululahjat. Lahjat on paketoitu mattavalkoiseen paperiin ja niissä on hillitty koriste. Kiiltävän valkoiset rusetit siis. Ihanan harmonista, niin Tanja ajattelee.

Tanjalle tulee epämiellyttävä olo. Tanja katsoo miten Hilkka asettaa omat pakettinsa valkoisen kuusen alle. Hilkan paketeissa on värikkäitä tonttuja ja paljon lahjapaperinarua. Kaikissa mahdollisissa väreissä. Tanja kiemurtelee valkoisella sohvalla ja tuijottaa Hilkan lahjojen muodostamaa väri-ilotulitusta. Tanjaa vähän puistattaa. Onneksi joulu on kohta ohi!

On aika avata lahjat! Niin Hilkka huudahtaa ison villapaitansa uumenista, johon on  kirjailtu värikkäitä poroja. Hilkan jouluinen villapaita on vahva kontrasti Tanjan puhtaan valkoiseen kotelomekkoon.

Hilkka saa lahjaksi Tanjalta leivontasetin. Hilkka innostuu kovasti puhtaanvalkoisesta leivontasetistä. On kulhoja, kaulinta ja muottia. Hilkka tykkää leipoa kovasti ja Tanja tiesi, että tämä lahjavalinta ei menisi mönkään.

On Tanjan vuoro avata riemunkirjava joulupaketti.

Tanja avaa lahjansa myhäillen. Lahjan sisältö sekoittuu värimaailmansa puolesta lahjapaperin kuosiin. Tanja jäykistyy ja hämmentyy.

Tanja vetää paketista ulos metrisen tilkkutäkin.

Siinä se nyt on. Iso väriperkele.

Hilkka läpsäyttää käsiä yhteen ja kertoo innostuneena, että hän on sen ihan itse tehnyt! Tanja hymyilee väkinäistä hymyä ja olo tuntuu hiostavalta.

Hilkka on tomera anoppi ja nyppää heti tilkkutäkin Tanjan käsistä. Hilkka asettelee sateenkaarenvärisen täkin Tanjan puhtaan valkoisen sohvan reunukselle.

Hilkka tuumaa, että sopii niin kivasti siihen. Tuo vähän väriä tänne, kun on niin kovin kolkkoa! Tanja tuijottaa kamalaa kangasriepua silmät suurina. Sinistä, vihreää, pinkkiä ja oranssia tilkkua. Kelta-mustaa raitaa ja violetteja palloja. Täkki on Tanjan mielestä painajaismainen! Skandinaavisen valkoisen kodin sisustus on pilalla.

Hilkka mainitsee, että tilkkutäkkiin on sitten mukava kääriytyä iltaisin. Tanja ei ymmärrä. Tanja ei todellakaan näe itseään kääriytyneenä tähän kesäkeitto-oksennukseen.

Jouluyö on hiljainen ja ahdistava. Tanja ei saa unta. Tanja pyörii puhtaanvalkoisilla petivaatteillaan mielessään Hilkan antama kammottava tilkkutäkki. Miten se nainen onkaan voinut omin käsin luoda sellaisen hirvityksen! Tanjan päätä alkaa särkeä. Tilkkutäkistä on päästävä eroon!

Tanja pukee yllensä valkoisen aamutakin ja sujauttaa jalkaansa valkoiset karvatohvelit. Tanja hiippailee olohuoneeseen. Hilkka nukkuu valkoisella sohvalla sikeää unta.

Tanja katsoo lahjaksi saatua tilkkutäkkiä. Siinä se möllöttää valkoisen sohvan reunalla. Kyllä onkin värikäs ja kaoottinen, Tanja kauhistelee.

Tanja nappaa kauhistuttavan kirjavan tilkkutäkin kainaloonsa ja hiipii riepu mukanaan roskakatokselle. Täkki jää sinne lahjapaperisotkun sekaan.

Tanja alkaa möykätä suureen ääneen olohuoneessa. Varkaita on täällä käynyt! Hilkka säpsähtää hereille. Mitä,mitä!

Tanja kertoo, että ovi ei ollut lukittu ja tilkkutäkki on nyt ryövätty! Hilkka järkyttyy, että näin on päässyt käymään. Hilkka lohduttaa teko-surullista Tanjaa. Lupaa, että voi tehdä uuden tilkkutäkin ensi jouluksi!

Tanja pyyhkii teeskenneltyjä kyyneliä poskiltaan ja sanoo, että ei ole tarpeen. Onhan se niin työlästä. Että jos vaikka kaupasta ostaisi valmiin. Hilkka yhtyy Tanjan ajatukseen. Onhan Hilkan kaikki kangaspalatkin menneet jo siihen tilkkutäkkiin.

Hilkka halaa Tanjaa ja kysyy, että onko seuraavan joulun tilkkutäkkiin väritoivomuksia? Tanja vastaa silmät sädehtien, että siinä voisi olla valkoisia sävyjä! 


Kuva: Hpl.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa!