18 tammikuuta 2022

Sirkka

Perustuu tositapahtumiin.






Sirkka on sellainen tavallinen nainen. 45-vuotias, aavistuksen ylipainoinen ja omasta mielestään järjettömän lihava. Sirkalla on tavalliset kasvot, sellaiset, jotka eivät painu mieleen. Siniharmaat silmät, ohuet huulet ja aavistuksen roikkuvat posket. Sirkan päätä kruunaa lyhyehkö Roxettemainen tukka. Tukka on väriltään maantienharmaa, johon Sirkka on ottanut kampaajalla vaaleita raitoja hillitysti.

 

Sirkka tykkää pukeutua paksuihin neuleisiin, joissa on poolokaulus. Pitkissä kynsissä on lakkaa, sävyltään kirkkaan punaista. Sirkka on naiseksi keskipituinen ja siis erittäin tavallinen. Sellainen, joka hukkuu helposti S-marketin asiakkaiden joukkoon.

 

Sirkka opettaa yliopistolla kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Sirkka on siis hyvin kouluttautunut, älykäskin jopa. Mutta rakkaudessa epäonnistunut. Se Harmittaa Sirkkaa kovasti. Siis epäonnistunut rakkaus ja toisaalta Sirkan harrastama ikuinen laihdutuskuuri.

 

16-vuotta sitten Sirkka ihastui suinpäin retkumieheen. Ja niinhän siinä kävi, että Sirkalle tuli "maha-asukki". Retkumies sanoi samantien Sirkalle, että tällaisesta ei ollut puhetta. Retkumies häipyi ja Sirkka jäi nuolemaan haavojansa.

 

Sirkan makuuhuoneessa on muhkea parisänky. Siihen Sirkka aikoinaan panosti ja maksoi itsensä kipeäksi. Sirkka tuumasi, että opettajan työ on niin vaativaa, että sietää kunnolla nukkua yönsä. Ja Sirkka tykkää makoilla kalliilla muhkealla sängyllä usein työpäivän jälkeen. Silloin Sirkalla on päällä vain rintaliivit ja sukkahousut. Silloin Sirkka myös ehostaa punaiset kyntensä.

 

Aamuisin Sirkka joutuu huutamaan teini-ikäiselleen pojalleen, että kouluun on noustava! Poika ei juurikaan kuuntele Sirkkaa ja siksi Sirkasta tuntuu, että järki lähtee. Sirkka on tästä lukenut jo vuosia sitten, kun jännitti yksinhuoltajuutta. Kirja kertoi, että sitten tulee vaikeaa kun lapsi on murrosikäinen. Sirkan lukema kirja myös pelotteli, että yksin ei lapsen kanssa voi pärjätä! Siitä Sirkka ahdistui kovasti.

 

Sirkka kantaa työpäivän jälkeen jääkaappiin jogurttia. Sen pitää olla tiettyä jogurttia. Sirkan poika tykkää juuri tästä jogurtista. Se on kallista, mutta näin pääsee helpommalla. Sirkka on väsynyt jokapäiväiseen taisteluun teini-poikansa kanssa. Jogurtistakin tuli kerran riita, kun Sirkka oli ostanut ihan väärää merkkiä. Sirkka sai kuulla olevansa tyhmä ja paska.

 

Sirkan makuuhuonessa on myös työpöytä, joka on täynnä kirjoja. Sirkan pitäisi tarkistaa, erään kemiallisen reaktion lopputulos. Sirkka ei jaksa. Maha kurnii. Sirkka on taas jälleen kerran laihdutuskuurilla.

 

Sirkka oli kuunnellut opettajainhuoneessa, miten Liisa oli laihtunut 10 kiloa näkkileipä-vesidieetillä. Liisa kieltämättä näytti hoikistuneelta ja iloiseltakin saavutuksistaan. Se harmitti Sirkkaa ja toisaalta motivoi.

 

Sirkka nakertaa kuivaa näkkileipää ja kulauttaa vettä päälle. Sirkan maha kurnii nälkää, mutta nyt ei luovuteta! Sirkkaa pyörryttää ja suklaalevy tunkeutuu mieleen.

 

Sirkka vihaa laihdutuskuureja enemmän kuin mitään.

 

Koittaa perjantai. Viikko on suoritettu. Mahaa kurnii. Sirkkaa oksettaa ajatus näkkileivästä, samalla kun hän paukauttaa punaisen Fiatin oven kiinni kotipihassaan. Sirkka aloitti dieetin keskiviikkona ja on jo valmis lopettamaan.

 

Teini-poika on lähtenyt perjantaita viettämään ja talo on nyt vain Sirkan. Kello on viisi iltapäivällä ja Sirkka katsoo näkkileipäpakettia. Ei tee mieli. Niin Sirkka unohtaa näkkileivän ja päättää rentoutua.

 

Sirkan sisko, Leena on antanut tekemäänsä raparperiviiniä Sirkalle. Sen Sirkka muistaa. Sirkan asunnossa on pienehkö kylmäkaappi eteisen vieressä. Siinä ne ovat. Leenan antamat kolme pulloa kotiviiniä. Sirkka napsauttaa viinin auki!

 

Sirkka nauttii lasillisen raparperiviiniä ja tykkää sokerisesta mausta. Muutoin ei ole kummoista maultaan. Leena ei ole mikään maailman paras viinintekijä.
Sirkka laittaa soimaan klassista musiikkia isosta stereolaitteistosta. Ja nauttii lisää Leenan antamaa raparperiviiniä. Sirkkaa alkaa naurattaa. Sirkan tekee mieli nyt jutella!

 

Sirkka istuu eteiseen, hieman kuluneelle pallille. Viinilasi kädessään Sirkka hymyilee ja selaa repaleista puhelinmuistiota. Sirkka näppäilee lankapuhelimesta Leenan numeron ensin väärin, mutta lopulta oikein. Leena vastaa.
Sirkka hihittää puhelimessa, miten hyvää Leenan tekemä viini on. Leena nauraa ja huomauttaa, että paljonko raparperiviiniä on kulunut jo? Sirkka kun on niin tavallista eloisamman kuuloinen puhelimessa.

 

Viinilasi on melkein lopussa ja Sirkka alkaa vaikeroimaan Leenalle, että ei jaksa enää laihduttaa. Sirkka kertoo eläneensä näkkileivällä ja himoinneensa teini-poikansa jogurtteja. Leena lohduttaa ja kehottaa syömään, muutakin kuin näkkileipää. Ei sillä nainen elä!

 

Sirkka hermostuu. Leena ei ikinä ymmärrä mitään. Puhelu katkeaa. Sirkka on nauttinut raparperiviiniä ja kemiaa opettavan naisen muistista häipyy alkuaineiden järjestystaulukko.
Sirkka avaa uuden pullon ja istuu terassilla. Sirkka myhäilee ja miettii, miten siskon antama viini tekee hyvää sielulle. Sirkalla on puutarhatyöt jäänet kesken. Sitä Sirkka miettii, samalla kun ymmärtää, että omalla takapihallakin kasvaa raparperia!

 Sirkka sytyttää savukkeen. Sirkka ei varsinaisesti polta. Sirkan aski kestää usein jopa puoli vuotta. Sirkkaa polttaa vain jos oikein hermostuttaa. Tai jos Sirkka nauttii raparperiviiniä.

 Sirkka innostuu. Hänkin voi tehdä tällaista viiniä! Täytyy vain Leenalta tarkastaa ohje iloliemen valmistukseen. Sirkka nousee ja lähestyy huojuen raparperipusikkoa. Askel osuu piikkiharavaan, joka nousee ilmaan ja kopsauttaa Sirkan päätä. Päässä ei tunnu, mutta jalkapohjassa on haava. Sirkka kaatuu lasin kanssa raparperipusikkoon.

 

Sirkan punaiset kynnet rapsauttavat jäntevän raparperilehden pois kasvoilta. Sirkka hekottaa ympäripäissään keskellä takapihan viidakkoa. Leenan raparperiviini on tehnyt tehtävänsä.

 

Sirkka ahmii jääkaapista kaiken pikkuunneilla. Teinipojan jogurtti on ihanaa Sirkan mielestä. Pakastimen lasagne ja vähän sipsejä. Sirkka on iloinen vain hetken.
Teini-poika saapuu kotiin ja Sirkalla on laskuhumala. Jogurtit on syöty. Sirkka saa kuulla, miten paha ihminen hän on! Ei jogurttia kaapissa!

 

Riita on kova.

 

Aamulla Sirkalla on kova krapula. Fiat pörähtää vihaisena käyntiin ja punaiset kynnet tarttuvat rattiin. Sirkka ostaa turvallista jogurttia, jolla vaikean teinin saa tyytyväiseksi. Itselleen Sirkka ostaa näkkileipää ja jatkaa epäonnistunutta laihdutuskuuria.

Kylmiössä on vielä vähän jäljellä siskon lahjoittamaa raparperiviiniä.  Askissakin muutama savuke jäljellä. Sirkka odottaa jo seuraavaa irtiottoa.
 
 
Kuva: Twitter.com

 

1 kommentti:

  1. Aivan loistavia tarinoita. Oli hauska löytää nämä ja lueskella lounaalla. 😅
    Olet huippu!

    VastaaPoista

Anna palaa!