16 tammikuuta 2022

Nakkilautanen

 

Fiktiivitarina.






Ja taas, on päivä pulkassa. Airi riisuu eteisessä kumisaappaat. Saappaissa on vähän takertuneita, keltaisia koivunlehtiä. Se ärsyttää Airia.
Airia ärsyttää oikeastaan kaikki. Koko Airin elämä. 


Airi on 57-vuotias kotitalouden opettaja. Airi on väsynyt. Kurja työpäivä takana. Airi opettaa asioita teini-ikäisille, jotka eivät kuuntele. Airin tekee mieli usein huutaa ja ravistella oppilaitaan. Mutta sellainen ei käy päinsä. Potkut tulisi ja nuhtelutkin. Ennen oli toisin. 


Airi katsoo tiskivuorta. Ei ole taas osattu sotkuja siivota! Airin vihaa miestänsä, Karia. Kari on vittumainen ja ei siivoa jälkiänsä. Airi kyllä muistaa, miten Kari oli silloin joskus ihana. Charmantti ja sai Airin nauramaan. Päähän siinä meni sekaisin ja piti sitten avioitua. Kaksi kakaraakin he saivat. Vaikeita niistä tuli. Tyttärestä Minna, tuli hankala vegaani taitelijaihminen (=työtön). Minna aina teini-ikäisenä huusi Airille suttuisilla kajal-silmillään, miten kamala ämmä Airi on. Huono äiti ostaa lihaa kotiin ja ei tajua sitten mistään mitään!
Airin ja Karin poika Mikko makasi paljon. Aina. Energiajuomaa ja kuulokkeita. Tietokonepelejä. Kyllä Airia otti päähän kerätä Mikon likaisia sukkia lattialta. Ja siis, Mikko makaa edelleen. Airin ja Karin kolmiossa on yksi ovi kiinni. Siellä Mikko makaa ja pelaa. Airi seisoo eteisessä ja haroo kuparinpunaisia hiuksiaan pois otsalta. Mikon huoneesta kuuluu pieraisu, ja laiska hihitys. Mikko on jo 24-vuotias. Airi miettii, miten tässä näin kävi. 


Airin puhelin soi. Minna soittaa, lukee näytöllä. Airi vastaa ja tietää mitä tuleman pitää.
Koska Minna on taitelija se on yhtäkuin rahaton, Airin pitää siis taas siirtää rahaa Minnalle. Tätä on jatkunut. Airi antaa rahaa.
Airi katsoo keittiötä. Siinä on tiskivuori! Se vituttaa Airia. Yhdellä lautasella on nakin pala. Airi ei kestä enää. Airi katsoo nahistunutta nakin palaa ja vihaa niin syvästi. Minna ei asu enää kotona. Nakkilautasen on jättänyt joko piereskelevä Mikko-poika tai inhottava aviomies Kari.
Airi istuu valkoisella Ikean jakkaralla ja tuijottaa tiskejä. Nakki on siinä. Lautasella. Airi katsoo nakkia ja pimahtaa. Nyt on loppu tämä! 


Airi kirjoittaa kauniilla kaunokirjoituksella viestin valkoiselle lapulle.
Lentokentällä Airia naurattaa. Airi ei yleensä juo, koska on kunnollinen ihminen. Terminaalissa Airi on nauttinut viiniä ja kokee olonsa vapautuneeksi. Ei enää Karia tai niitä kauheita lapsia! Airi nauttii myös viskin, joka kohoaa Airin päähän. Ja niin Airi lentää lentokoneella Las Palmasiin.
Airi on unohtanut vitutuksen, kun astuu ulos koneesta. Airi on nauttinut paljon alkoholia lentokoneessa ja nauranut suureen ääneen. Mikko, Kari ja Minna on kaukana. Kaukana on kauhea opettajan elämä!
Airi istuu drinkillä Espanjassa. Kapakan nimi on Happy Life. Nimi miellyttää humaltunutta Airia. 


Senõrita!!!


Espanjalainen tumma mies viekoittelee Airia. Airi on täällä eksoottinen näky. Kupariset hiukset ja vaalea ihoa. Erilaista, kuin tummahipiäiset espanjattaret!
Airi nauraa ja antautuu tanssiin tumman, ihanan miehen kanssa. Las Palmasin yö vie Airin mennessään.
Aamulla Airia ahdistaa. 

Miten on Las Palmasiin päätynyt, Afrikan etelä-rannikon saaristolle. Kaukana Suomesta. Entä se tiskivuori siellä Suomessa. Airi muistaa taas sen nakin lautasella. Kari ei kuitenkaan tiskejä korjaa. Mikko nyt ei varsinkaan. 


Airi putsaa krapulaa kasvoiltaan hotellihuoneen kylppärissä. Hus vain, vanhat ripsarit pois poskipäiltä! Airi huitaisee ponnarille kupariset kutrinsa.
Airin Espanjan loma loppuu ennenkuin alkoikaan. Airin syyllisisyys huutaa sisällä. Se on se nakkilautanen, Airin sielussa. 


Airi palaa Suomeen. Airi on päivettynyt pikareissullaan, josta kukaan ei tiedä. Niin, Kari tai Mikko ei lukenut lappua. Eikä kumpikaan huomannut, että Airi lomaili. Paitsi Minna on laittanut Airille useita viestejä, että missä raha viipyy. 


Airi istuu taas Ikean jakkaralla. Tökkää nakin pois lautaselta ja hoitaa tiskit. Kari ärsyttää ja Mikko röyhtäisee huoneessaan. Rahaa on laitettu Minnalle, saahan taas olla taitelija. Airi katsoo ikkunasta ulos kuraista Suomea ja muistaa espanjalaisen miehen. Kari huutaa olohuoneesta, "Mitä on ruoaksi!"

Airi vastaa, "Teen jotain espanjalaista tänään!"


Kuva: Myrecipes.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa!