21 tammikuuta 2022

Rapakon takaa kuuluu


Fiktiivitarina.







Kaija istuu ja katsoo. Läppärin näytöllä on viesti Jamesilta. James kertoo, että on selvittänyt sukupuutaan. James kysyy, voiko vierailla Suomessa sukunsa luona. James on innoissaan. Kaijakin innostuu! Ihan sukua tuolla rapakon takana! Kaija vastaa, että tietysti sopii.

Kaija kertoo perheelleen, että nyt on näin! James tulee Amerikasta asti. James on sukua! Kaijan mies Tuomas, kysyy. Tiesitkö, että on sukua siellä?
Kaija rähisee, että ei ollenkaan tiennyt! Kaijan ja Tuomaksen kaksospojat lyövät kättä yhteen. Jukka ja Jaakko tuumaavat, että vähänkö siistiä!

Kaija ei saa unta. Voiko James täällä Suomessa viihtyä? Täällähän on niin ankeaa ja ihan erilaista, kuin siellä Amerikassa. Nämä aatokset Kaija pälpättää miehelleen. Tuomas on hyvä mies. Mutta ei saa Kaijaa nyt rauhoittumaan. Kaija näkee unta Jamesista. James on hieno lakimies New Yorkin kaduilla. Unessa on myös palmuja.

Aamulla Kaija muistaa, että palmut eivät kasva New Yorkissa. Olikohan se Miamia missä ne kasvoi? Kalifornia tai joku muu paikka? Sitä Kaija miettii, samalla kun pakkaa itsensä autoon. Tuomas ajaa ja vallattomat kaksoset ovat takapenkillä. Matka vie Helsinkiin. Lentoterminaaliin. Tulossa on jännittävä sukulaiskohtaaminen. Ihan Ameriikoista asti, herttinen!

Kaija katsoo väkimassaa. Missä James on?! Siinä hän on. Kaija ei huomaa.

James on siinä. Erilainen, kuin Kaija ajatteli. Kaija katsoo Jamesia. James katsoo Kaijaa. 

James on lihaksikas. Paljon tatuointeja, myös naamassa. Kultahammas välähtää, kun se hymyilee Kaijalle. Tumma siilitukka. James on musta mies.

Kaija on hämmentynyt. Tuomas tietää, että rapakon takaa löytyy mitä vain.  Jukka ja Jaakko lyövät kädet yhteen, ”Siistiä!

Jukka ja Jaakko puhuvat sujuvaa englantia. Kyselevät kaikkea Jamesilta. James vastaa, että hurjaa on elämä siellä. James asuu Texasissa. 
James kertoo paljon. Tuomas pölöttää pelkääjän paikalta: Ihan ameerikoista asti tulit! Kaijaa jännittää musta mies takapenkillä. Kunhan ei villitsisi kaksosia liikaa!

Turun saaristossa autosta laskeudutaan pihalle. Jukka ja Jaakko ovat ärsyttäviä. James sanoo, että Suomen luonto on kaunis. Kaija miettii, että James on jännittävä. Vähän pelottava. Tuomas tykkää tilanteesta, koska on yksinkertainen. Siksi Kaija aikoinaan nai Tuomaksen. Koska Tuomas on yksinkertainen. Turvallinen valinta. Ei tarvitse peljätä, että joku naikkonen viekoittelee. Tuomas on juuri niin yksinkertainen, että ei edes ymmärtäisi, jos flirttailua tapahtuu naaman edessä.

Omakotitalon takapihalla Kaija kysyy, että jos suomalaista ruokaa tekisi? Perunamuusia ja lihapullia! Jukka ja Jaakko huutaa tramboliinilta, "Jooo! Siistiä"
 
James nauraa. Kaijaa ahdistaa. Tuomas ei jaksa tapansa mukaan liiaksi  ajatella.

James kaivaa takkiansa ja kysyy, että haittako jos polttaa? Tuomas vastaa, että ei haittaa. Kaijaakaan ei haittaa. Niin James kääntää sätkän. Tarjoaa Tuomakselle. James kysyy, että haluaako Kaijakin? Kaija ottaa, koska ei halua olla joukkoon kuulumaton. Kyllähän Kaijakin joskus polttelee.

Jukka ja Jaakko hyppivät tramboliinilla. Mutta hidastetusti. Kaijalla on hassu olo. Kaijaa naurattaa. Kaija miettii, että jos lapset jäisivät hetkeksi ilmaan, niitä voisi ampua pyssyllä. Siis sellaisella leikkipyssyllä, mistä jää imukuppi otsaan. Kaijaa naurattaa erityisen paljon. Tuomas ja James ovat ihania. Niin Kaija ajattelee ja silmät vähän hassusti lupsuvat.

Kaija on pienessä vessassa ja korjaa eyelineria. Suttua tulee. Se naurattaa Kaijaa. Kaija miettii, että pojat, Tuomas ja James ovat hassuja. Kaija nauraa toiletissa kummallisen paljon. Kaija tulee toiletista täydellisen epäsymmetrisillä rajauksilla. Kaija näyttää vähän narkkihorolta (joka myös naurattaa Kaijaa). Kaija sai päähänsä kokeilla kissamaista rajausta, jonka oli nähnyt iltalehden kauneusosiossa.

James kysyy terasilla, että onko kaikki hyvin? Kaija nauraa ja sanoo, että ei tiedä mitä sukua ollaan. James vastaa. Tädin puolelta ollaan sukua. Kaijaa vaan naurattaa. Tuomas on halvantunut tuoliinsa. Ei liiku, mutta sopertaa jotain älytöntä, josta kukaan ei ota selvää.

Kaija hekottaa ja uppoutuu ajatuksiinsa. Kaija muistelee tätejänsä, nehän ovat aivan albiinoja kaikki! Milja-tätikin aivan pigmenttivapaa ripsiänsä myöden. Miten ihmeessä musta James voi olla sukua? Ajatus huvittaa Kaijaa samalla, kun hän tajuaa olevansa aivan pilvessä! Jestas sentään. Kaija muistaa kyllä tämän tunteen, tuli silloin lukiossa kokeiltua kerran. Mutta ei nyt enää tässä iässä kehtaisi! Kaksosten äiti ja kaikkea! Kaija ei näytä, eikä kuulosta nyt kunnolliselta perheen äidiltä. Hekottelee vain ja silmät ovat suoraan porttolasta.

Suttusilmäinen Kaija katselee grillissä  käriseviä lihapullia. Ovat kovin mustaksi menneet huomaamatta. Ne ovat samanvärisiä, kuin James. Ja taas Kaija kikattaa suureen ääneen. Kultahammas välähtää. James: "Everything ok?". Kaija kikattelee ja vastaa kieliopillisesti väärin "Everything yes okay is". Jamesin korvaan Kaija kuulostaa aivan Tähtien sodan Yodalta. Yoda, joka on pilvessä. 
 
Kärähtäneitä lihapullia ei syö kukaan, perunamuusilla mennään. Kikattelua ja perunamuusia. Hillitty James kertoo muusin olevan hyvää. Tähän Kaija vastaa vahingossa pilvipäissään suomeksi: "Minä olen mahtava muusinainen!", ja hekottaa. Kaijan pilvipää on heikko. Parit savut tekevät tehtävänsä. Toisaalta Tuomas ei ole koskaan kokeillutkaan kannabista. Siispä Tuomas on edelleen aivan halvaantunut ja yrittää sopertaa jotain. Pilvi moninkertaistaa Tuomaksen yksinkertaisen luonteen kastemadon tasolle.


Jukka ja Jaakko ovat katselleet tramboliinilta hiljaa eriskummalista sukulaiskohtaamista. Kaksoset kyllä tietävät pelkällä katseella mitä on tuleman. Telepaattinen yhteys. 

Kun päihtyneet aikuiset ovat terassilta poistuneet, on aika kolttosten. Pieniä jämiä on tuhkakupissa! Jukka ja Jaakko ihan vähän maistavat.  Ja kappas, miten kaksoset kikatellen nauravat tramboliinilla. 

Turun saariston sukulaiskohtaaminen on perin omituinen. Sen tietää myös kuusikymppinen naapurin Liisa, joka on katsellut viereiseltä pihamaalta tätä näytelmää. Liisalla ei ole koskaan ollut niin mielenkiintoinen takapihan mansikanpoimuuhetki. Ei koskaan. 
 

Kuva:Tumblr.com


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palaa!