20 tammikuuta 2022

Sähkönsininen Anneli

Fiktiivitarina.

 

 




Anneli asuu 33 neliön yksiössä. Annelilla on kissa ja sen nimi on Pörrö. Anneli on vähän tylsä ihminen, tietää jo kissan nimestä. Toisaalta, kissan nimi kuvastaa Annelin hiustyyliä.

Anneli on jäänyt 90-luvulle. Tykkää käyttää sähkönsinistä ripsaria. Se saa Annelin näyttämään hieman sekavalta. Anneli on kaupan kassa ja työpaikkana toimii Siwa.
Anneli on tuiki tavallinen, suomalainen nainen, joka leikkauttaa hiukset aina ja ikuisesti samoin tavoin.


 Miltä Anneli siis näyttää?



Kuvittele Matti Nykäsen hiukset, mutta tiukalla permanentilla. Sävyltään maantien harmaa, niin kuin kantajansa sielunelämäkin. Sinistä ripsaria paljon (hämähäkin jalat), vähän aknearpea kasvoilla. Annelin ahvenmaiset silmät hukkuvat Lumenen sähkönsiniseen maskaraan. Anneli on nipinnapin 150cm pitkä, tasapaksu ja kovin käheä-ääninen.

Anneli vihaa työtänsä. Katsoa päivästä toiseen mustana juoksevaa liukuhihnaa ja hymähdellä asiakkaiden pitkästyttäviin jaaritteluihin.

Anneli ahdistuu, kun markat vaihtuvat euroihin. Pitää taas uudestaan opetella kaikki. Annelia kismittää ja alkaa haaveilla eläkepäivistä. Annelin eläkehaave toistuu päivittäin. Anneli laskee euroja, katsoo kassakonetta. Juoppo kolkuttaa ovella. Ei enää, miettii Anneli. Siwa on nyt kiinni. Anneli iloitsee mielessään työpäivän loppumista. Annelin alaluomilla on vähän sähkönsinistä maskaraa, kokkareiksi varissut.

Anneli riisuu harmaat talvikengät eteisessään. Pörrö kiehnää. Anneli sihauttaa auki ja vihaa elämäänsä. Pörrö hurisee ja tietää, että Anneli vihaa. Kassatädin elämää, mutta ei kissaa suinkaan!

Kampa käy, läpi tiheän nykäspehkon. Pörrö kiehnää, humaltuneen Annelin jaloissa. Annelikin alkaa hurista, kissan lailla. Anneli on pöhnässä. Antaa Pörrölle tonnikalaa ja haaveilee.

Anneli miettii, että jospa olisi vierellä mies nyt. Anneli ottaa pitkän huikan ja tuumaa "ei". Annelin miesseikkailut on jo nähty. Ei enää siihen rumbaan viisikymppinen jaksa. Aluksi on kivaa ja sitten lopulta itketään sähkönsinisiä puroja haaleista ahvenen silmistä. Ja silloin se kassatyö vasta sietämätöntä on. Voi tulla vaikka onnellinen pariskunta ostamaan "rakastavaisten mässyjä". Sellaista Anneli ei jaksa!

Kassalle taas huomenna. Auta minua, luoja armias. Niin Anneli miettii ja ottaa huikkaa. Pörrö katsoo kaukaa, lipoo kieltä. Annelin viereen käy tonnikalan hajuinen tassutie. Tassu lohduttaa, huikka turruttaa. Annelin juopunut mieli muistaa...

...Se kesäpäivä rannalla. Mustat bikinit, kaisloja. Tiukka nykäs-permis. Kaverilla yhtä tiukka permis, mutta pyöreä muodoltaan. Kesäpäivän auringossa Annelin sähkösiniset räpsyttimet näyttävät erityisen hysteerisiltä.

Ja taas, Anneli istuu helvetissä, eli siwan kassalla. "39,90 markkaa" maksaa. Anneli unohtaa, että euroaikaa eletään. Öykkäri ostaa sikspäkin. Anneli tekohymyilee. Kestää ja jaksaa. Tämä on vain yksi päivä taas. Sinistä ripsiväriä ja luja luonne. Anneli jaksaa.

Siwan ilta on hiljainen. Anneli miettii jo etukäteen, miten ihan pian saa taas sihauttaa. Anneli muistelee öykkäriasiakasta sikspäkkineen. "Kohta minäkin saan", ja Annelin kasvoille nousee vieno hymy.

Illalla on Pörrö ja pullo. Paras kaveri ja toiseksi paras. Anneli päihtyy Pörrö seuranaan.

Anneli sammuu sohvalle ja näkee painajaista. Painajaisessa Anttilan simpsakka myyjätyttö kertoo, että Lumenen sininen rispiväri on lopetettu. Anneli säpsähtää hereille kauhistuneena. Onneksi unta vain!

Anneli näkee joskus myös hyvää unta

Hyvässä unessa Anneli muistaa rantapäivän ja rauhan. Kassavapaan lomapäivän.  


Kuva: Iltalehti.fi

6 kommenttia:

  1. Tästä tykkään joten liityin heti seuraajaksi ja odottelen tulevia fiktiivisiä juttuja. Mainiota kerrontaa. Terkut Ruotsin länsirannikolta! Hanna Helena

    VastaaPoista
  2. Moi, yritän kommenttia mutta miksi se ei tartu. Nou hätä, kirjoitan vielä uudestaan. Nämä short fiktiot kiinnostavat ja kertomuksesi on yksinkertaisuudessaan täydellinen. Lisää kiitos! Terkut Ruotsin länsirannikolta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, mulla oli blogin asetuksissa jotenkin hassusti nämä kommentointijutut. Nyt pitäisi toimia helpommin :)

      Poista

Anna palaa!